Sykkeltur i Prøysen-land

Sykkeltur i Prøysen-land
På Nes og Helgøya i Ringsaker finner du fredelige småveier gjennom noe av Norges fineste og mest velholdte kulturlandskap. Avstandene er overkommelige og severdighetene er mange, her ligger bordet dekket for opplevelsesrike lavpuls-turer på to hjul.

Tekst og foto: Øyvind Wold

Turist midt i Mjøsa
Nes-halvøya strekker sørover fra Moelv. Siden dette blir «feil» side av E6 for turistene som søker mot fjell og vidder, er det mange som ikke kjenner idyllene her på Mjøsas østside. Tar du med sykkelen hit vil du finne et nett av trivelige bygdeveier gjennom et tradisjonsrikt og harmonisk landskap med store åkre, dyr på beite, historiske praktgårder og gedigne eike-aller. På sykkelsetet rekker du også å få med deg et det bilistene går glipp av; vell av markblomster i veikanten og på forsommeren en nesten bedøvende godlukt fra hegg og syrin.

Utsyn i særklasse
Det er ingen grunn til å sykle fort langs de smale veiene, da kan du lett gå glipp av noen virkelig suverene utsiktspunkter over Mjøsa, åsene og bygdene rundt. Vil du ha ekstra godt utsyn kan du legge turen opp til Duengerhøgda, Trostberget eller Rundhaugen gravhaug, ved Aske gård på Nes. På disse stedene kommer du opp i rundt tre hundre meters høyde, og Mjøsa ligger som et innlandshav foran deg. De fleste vil være likevel fornøyd med utsikten man får bare ved å sykle den lett kuperte asfaltveien rundt selve Helgøya (18 km).

Attraksjoner
Helgøya på nesten tyve kvadratkilometer, er landets største innlandsøy og har vært bebodd siden flere tusen år før kristius. Det er flere steder verdt å besøke her, ikke minst Skafferiet kafe og landlivsbutikk på Hovinsholm gård, helt sør på øya. Her serveres ekte hjemmebakst og lunsjretter med varer fra lokale gårder. Stedet har vunnet en rekke priser, og med sin usedvanlig idylliske beliggenhet og kongeutsikt til Mjøsa, er stedet et «must» for syklister i området. De store grøntområdene/ badeplassene ved Skurven og Tingnes er også fine steder å strekke på beina.
Andre besøksmål på Helgøya kan være den møysommelig gjenskapte 1800-tallshagen på storgården Hovelsrud, bare en drøy kilometer vest for Skafferiet. Salg av syltetøy og saft av frukt fra egen hage, omvisning på søndager.
På Neshalvøya er Ringsaker middelalderkirke, det nye Prøysensenteret, Snilsberg familiepark og Sveinhaug gård og (godværs-) kafe de store attraksjonene. I tillegg er det mulig å besøke flere lokale gårdsutsalg, gallerier og brukskunstutsalg.

Aktuelle ruter
Nes og Helgøya er akkurat passe stort til å kunne utforskes på en helg, det er flere naturlige utgangspunkter for å starte sykkelturen. Fra Brumunddal togstasjon ut til Tingnes tettsted (matbutikk, restaurant og overnatting), er distansen 19 km via Kvarbergsvika. For å slippe unna den tidvis mye trafikkerte Fv.212, bør du ta til venstre inn på grusvei like sør for Nerlien gårdovernatting på Nes, og følge mer eller mindre bilfrie gårdsveier mot Evenstad, Snippsand og Grefsheim. Denne alternative ruta er noe lenger, men gir langt mindre stigning.

Starter du fra Moelv stasjon i nord, er det 22 km sørover på raskeste vei, Fv.213, til Tingnes. En fredeligere og enda mer naturskjønn rute går via Ringsaker kirke, Samsal, Gjølstad, Heggenhaugen, Mengshol og Gjestvang. Da sykler man dels et stykke opp i åssiden, og dels helt nede ved Mjøsa, gjennom skogholt, bølgende åkre, små grender og enkelte hyttefelt.

Ønsker du en litt lengre tur, er Hamar et høyst aktuelt sted å starte. Nasjonal sykkelrute nummer 7, kjent som «Mjøstråkk», går i usedvanlig fine omgivelser på vei mot Brumunddal. Den starter på turveiene nordover og rundt den vakre Domkirkeodden og fortsetter på delvis helt bilfri vei i vannkanten mot Jessnes. Derfra på snirklete grusveier oppover åsen forbi Ile-gårdene og Jevanol før det går ned til Brumunddal. Denne etappen er 17 km.

 

Fakta
Vanskelighetsgrad: gjennomgående relativt lett. Noen lange bakker, men de er stort sett ganske slake. Et unntak er imidlertid når man skal starte sørover på selve Helgøya, der man stiger 100 meter på litt over en kilometer opp mot Helgøya kirke.
Veistandard: lett blanding av asfaltveier og grusveier, merket sykkelrute på Helgøya går delvis på lettsyklet skogsti på vestsiden av øya.
Trafikk: en del trafikk langs Fv. 212 og 213, ellers generelt lite
Aktuelle sykkeltyper: både terrengsykler og hybridsykler kan brukes
Tursykkelsesong: ca 15. mai – 1. oktober
Aktuelle kart: Mjøstråkk 1:100 000, Hedmark fylkeskommune, Mjøsbyene 1:50 000, Nordeca, et detaljert kart over Helgøya finnes på nettsiden til terrengsykkelrittet Helgøyatråkket; http://www.helgoyatrakket.no/index.php/rittinfo/loypekart-og-loypeprofil